Miten sinä nukut?

Nukutko sinä vielä 1800-luvun hevoskärryjen iskunvaimentimilla?

Vuodevalmistaja Tempur tunnetaan laadukkaista, viskoelastisista vuoteista, patjoista ja tyynyistä. Taloustutkimuksen mukaan TEMPUR on Suomen suositelluin ja halutuin patja, jolla on tyytyväisimmät käyttäjät. Se on muun muassa paras selälle, parhaan laatuinen ja sillä on parhaat yleisarvosanat.

On kuitenkin yksi asia, jota moni ei Tempurin tuotteista välttämättä tiedä. Niissä käytetty ainutlaatuinen TEMPUR-materiaali on alun perin USA:n ilmailu- ja avaruushallinto NASA:n tiedemiesten keksintö 1970-luvulta.

NASA:n piti keksiä uusi pehmuste, sillä kaikissa tunnetuissa pehmusteissa kuten joustimissa, vaahtomuoveissa, vedessä, untuvassa, pallokuidussa, vanussa, hevosenjouhissa sekä vastaavissa oli ja on yksi hyvin haitallinen ominaisuus: ne aiheuttavat painetta.

Kun näillä niin sanotuilla pehmusteilla istuu, makaa tai kun niihin nojaa, ne työntävät ja painavat kehoa haitallisesti. Kehoon kohdistuva paine on yhteistä kaikille kimmoisille, eli elastisille materiaaleille. Elastisuus toimii kuten joustin. Alas painettuna se yrittää työntyä takaisin ylös voimalla, joka saa aikaan painetta, puutumista ja kipua.

NASA halusi siis kehittää painetta vähentävän, eli absorboivan materiaalin, joka auttaisi tukemaan astronautteja nousun aikana ja minimoimaan g-voimien aiheuttaman painerasituksen. Materiaalin, joka reagoisi helposti myös kehon lämpötilan kanssa, muotoutuen yksilöllisesti, jolloin kehon paino jakaantuu kaikkein tasaisimmin.

Näin syntyi TEMPUR-materiaali, jonka NASA julkisti 1980-luvulla myös yleisölle – ihmevaahdoksi ja avaruusvaahdoksikin kutsuttu viskoelastinen vaahto. Sen salaisen kaavan ostivat ruotsalaiset ”propellipäät” Fagerdalasta, koska he näkivät materiaalin ylivertaiset mahdollisuudet ja halusivat tuotteistaa sen. Resepti on yhä salainen.

Joukko tutkijoita jatkoi NASA:n luoman materiaalin kehitystä. Lähes vuosikymmenen ja miljoonien tutkimusdollarien jälkeen TEMPUR-materiaali oli valmis markkinoille ja käytettäväksi kenen tahansa nukkuma-alustaksi. Se sopii myös allergisille, sillä se ei sisällä mitään allergisoivia materiaaleja. Sitä käytetään myös esimerkiksi leikkaussaleissa ja keskoskaapeissa.

Vertailun vuoksi, yleisin patjoissa käytetty tekniikka, eli jousitus, kehiteltiin alun perin 1800-luvulla hevoskärryjen iskunvaimentimeksi. Ei kovin mukavalta vaikuttava nukkuma-alusta.

Parempaa unta ympäri maailman, mutta vain aidolla Tempurilla

Kun TEMPUR-tuotteet tulivat kaikkien saataville vuonna 1991, oli menestys välitöntä. Nykyään ihmiset noin 90 maassa ympäri maailmaa haluavat nukkua TEMPUR-vuoteessa sen tarjoaman erinomaisen tuen ja mukavuuden vuoksi. Maailman suurimpana alan valmistajana Tempur listautui pörssiin (NYSE) vuonna 2004.

Materiaalia on jatkokehitetty koko ajan, ja se on nykyisin paremmin toimivaa kuin koskaan. Aito TEMPUR on saanut rinnalleen markkinoille halpajäljitelmiä, mutta niiden ominaisuudet ovat erittäin heikkoja, mikä tulee ilmi tutkimuksissa ja brändivertailuissa.

Tempurin laatu on niin hyvää, että valitettavasti jotkut alan toimijat myyvät omia jäljitelmätuotteitaan lainvastaisesti ja epäeettisesti Tempurina. Suomessakin Tempuria myyviin liikkeisiin tulee jopa viikoittain asiakkaita valittamaan muualta ostamistaan Tempuriksi väitetyistä tuotteista, jotka sitten osoittautuvat aivan muuksi materiaaleiksi ja tuotteiksi.

Terveyttä edistäviä hyötyjä ja nukkumisergonomiaa parantavia ominaisuuksia ei saa materiaalia heikentämällä ja halventamalla. Suomen Selkä- ja Uniliitto suosittelevat vain aitoa TEMPURia.

Voittajat tehdään yöllä – urheilijoiden salainen ase on palauttava uni Tempurilla

Kaikki tarvitsevat palauttavaa unta, varsinkin huippu-urheilijat. Kova harjoittelu vaatii myös tehokkaan palautumisen. Useat urheilijat ovat kokeneet TEMPURin auttavan niin unen pituudessa, laadussa kuin palauttavuudessakin, lisäten voimatasoja ja keskittymistä.

Esimerkiksi taitoluistelija Viveca Lindström sai TEMPURista suuren avun unenlaadun parantamiseen ja unen määrän lisäämiseen – TEMPURilla hän nukkui jopa 40 minuuttia enemmän joka yö. Myös selän ongelmat ovat vähentyneet.

– Kaikista tärkein Tempurin tuoma muutos on ollut se, että selän jäykkyys on helpottanut. Nyt aamutreeneissä selkää tarvitsee venytellä vähemmän kuin ennen.

Lue lisää Vivecan ajatuksia täältä.